Om Mette Kappel

cv (1)Jeg har altid skrevet, og dengang jeg ikke kunne skrive endnu, tegnede og malede jeg billeder og historier. Som 4-årig begyndte jeg at gå til ballet. Det foregik på Teaterhotellet i den store sal med balkon og scene, på et gulv der havde gylden sildebensparket. Jeg elskede at danse og mærke musikken bevæge sig i min krop.

Som teenager sang jeg i kor. Min musiklærer syntes, min stemme var robust og satte mig til at synge solo ved koncerter. Hjemme på mit værelse skrev jeg hemmeligt dagbog om det jeg oplevede, tænkte, følte.

Efter gymnasiet valgte jeg musikken og læste musikvidenskab ved Århus Universitet. Her mente min sanglærer, at min stemme kunne udvikles, og jeg søgte derfor ind på Musikkonservatoriet, hvor jeg afsluttede min uddannelse med en diplomeksamen i sang. Herefter rejste jeg til Italien. Det skyldtes dels en længsel efter at bo i landet, i det italienske sprog, dels en hensigt om at videreuddanne mig ved at studere hos en italiensk maestra.

I det halvandet år jeg opholdt mig i landet, begyndte jeg igen at skrive. Denne gang på løse ark papir. Nu skrev jeg digte, som føltes vigtige. I 1983 debuterede jeg som forfatter med digtsamlingen RUM, efterfulgt af CYKLUS og VOX. Alle tre beskæftiger sig med fænomenet rum, ydre rum, indre rum, eksistentielle rum, blandt andet inspireret af mit arbejde med stemmen.

Efterhånden dukkede der andre billeder op, som stadig var lyriske, men alligevel ikke digte, og i 1985 udgav jeg PARADIS – 10 fortællinger. Her hopper et barnejeg fra rude til rude og undersøger sproget og verden. Fortællingernes bestræbelse var at samle individet. PARADIS er litteratur for voksne, men efterfølgende har jeg udgivet børnebøger, TROLDETÅRNET for de mindste børn, bøger for mellemgruppen og for de 9-12-årige, CIAO BELLA og KIG BELLA, som handler om venskab og om at møde ‘det anderledes’.

Jeg har også skrevet tekster til en sang og en salme og arbejder desuden med drama.

På et tidspunkt forsvandt sangeren som udøvende sanger. I 2000 supplerede jeg digtningen med undervisning, men i alt hvad jeg har foretaget mig som forfatter og underviser har jeg altid haft sangeren med mig i mit udtryk som stemme, som dynamik, som disciplin, som puls. Siden jeg var barn har jeg læst meget og holder mig orienteret i forskellig slags litteratur som en del af at trække vejret.

Mine skrivekurser foregår enten ud af huset eller hjemme hos mig selv, hvor jeg sammen med kursisterne undersøger sproget, den genre der skrives i, hvad vil sproget, hvad kan det. Hvordan kan teksterne udvikles og blive bedre. Jeg håber på den måde at dele mine erfaringer og derigennem inspirere mine kursister.